Onze visie

Onze visie op het omgaan met honden.

Op onze vereniging hebben wij het over twee zaken.

  • – Trainen
    Trainen is het aanleren van gewenst gedrag. Als voorbeeld kunnen we hier geven dat de hond aangeleerd wordt om bij e stoeprand altijd te gaan zitten.
  • – Opvoeden
    Opvoeden is aanleren van gewenst gedrag door bijvoorbeeld ongewenst gedrag af te leren. Als voorbeeld kunnen we hier noemen dat het tegen mensen aanspringen wordt afgeleerd en daardoor gewenst gedrag, namelijk  op vier poten rustig blijven staan, wordt aangeleerd.

Deze twee samen noemen wij africhten van de hond. Beide kunnen niet zonder elkaar. Er zijn mensen die hun hondje zeer goed getraind hebben maar als hun hondjes bij elkaar aangelijnd even alleen gelaten worden elkaar aanvliegen of als ze bij andere honden in de buurt komen direct blaffen en grommen. Leuk dat ze kunstjes kunnen maar sociaal gedrag hoort er toch ook echt bij.

Honden africhten is niet zo moeilijk behalve …….. als je mens bent. Wij mensen denken namelijk veel te veel na en we zijn vaak veel te sentimenteel. Hoe vaak horen we niet “Och laat hem toch” of “och, dat hindert niet”.Maar honden zijn geen mensen, honden zijn roedeldieren die een sterke leider nodig hebben. Het is veel zieliger om een hond niet af te richten wanneer die hond vervolgens vertwijfeld en gefrustreerd rond blijft lopen met de vraag wat zijn plek nou is en waar zijn leider nou is? Onzekerheid is het begin van gedragsstoornissen en dat is nu net wat we niet willen.

 

Er zijn veel boeken geschreven over het africhten van honden. Helaas zit daar geen boek tussen waarin uw hond beschreven wordt. Ieder levend wezen is tenslotte anders en dat ook nog situatie gebonden.  Wij denken dus dat ervaring en kennis samen het belangrijkste gereedschap voor een instructeur is. Daar leiden we onze instructeurs dus ook in op. Het volgens van cursussen en het opdoen van ervaring onder begeleiding van ervaren instructeurs. We hebben instructeurs met heel wat jaren ervaring en bewezen kennis. Zo hebben we veel verschillende problemen opgelost. Voorbeelden zijn honden waar gediplomeerde gedragstherapeuten geadviseerd zouden hebben de hond te laten inslapen omdat de hond agressief zou zijn. Al in de eerste sessie lieten we zien dat de hond niet agressief was maar de leiding nam omdat de eigenaar angstig was. Ook hebben we honden gehad welke uit angst ongewenst gedrag vertoonde. In de eerste sessie lieten we zien dat er wat aan te doen was maar dat daar wel meer tijd voor nodig was. In bijna alle gevallen kregen we dus een positief resultaat. Bij 2 honden hebben wij geadviseerd de dierenarts te bezoeken. Er bleek dan ook een medische reden voor het ongewenste gedrag te zijn.  

We hebben veel problemen voor bazen opgelost en dat vaak maar in een paar minuten tijd.

Uiteraard duurt het daarna voor de baas nog even voordat de hond ook goed met zijn eigen baas omgaat.

 

Opvoeden, of africhten, is ook aan de tijdgeest onderhevig: Zo is straffen in de loop der jaren minder populair geworden. Dat is, geheel onterecht voor de hond, een tendens in onze maatschappij. Veel boeken worden uit commercieel oogpunt herschreven of geschreven want mensen lezen nu namelijk graag dat je niet mag straffen. Zo schrijft en roept men vaak dat de moderne hond niet gestraft hoeft te worden. We hoeven alleen maar te belonen. De moderne hond snapt het dan vanzelf en zal geen ongewenst gedrag meer vertonen. Zolang we het goede gedrag maar belonen met bijvoorbeeld voer dan komt het wel goed. Als het dan toch een keer mis gaat dan wordt de fout bij de hond gezocht en wordt zo weer verteld wat de baas graag wil horen.

Is dat hond vriendelijk? Wij denken van niet.

R. ter Maat,

Hoofd africhting.