Gehoorzaamheid

 

Vanaf 6 maanden is uw hond geen pup meer, maar een jonge hond en nu is het tijd om uw hond echt te gaan opvoeden. Gehoorzaamheid is het meest elementaire dat u uw hond kunt aanleren: de basisschool voor honden. U gaat nu uw hond aanleren dat hij naar u moet luisteren en dat hij u netjes moet volgen zonder aan de riem te trekken. U leert uw hond te gaan zitten en liggen als u dat zegt en te komen als u hem roept. U leert uw hond te spelen met andere honden en sociaal gedrag te vertonen naar honden en mensen. Zoals kinderen naar de lagere school gaan, gaat u met uw hond op gehoorzaamheidscursus. Maar let op! Honden zijn geen kinderen: honden zijn roedeldieren en willen een baas boven zich hebben die de leider is. Wij leren u dan ook hoe u zich als roedelleider moet gedragen en hoe u uw lichaamstaal kunt inzetten om ervoor te zorgen dat uw hond meer aandacht voor u heeft. Wij leren u wat agressieremmers zijn en hoe u die bij uw hond kunt herkennen en er gebruik van kunt maken.

 

Tussen 6 maanden en een jaar komt uw hond in de puberteit en zult u het gevoel hebben dat u weer van voren af aan moet beginnen met gehoorzaamheid. Dat klopt ook, wij spreken hier van overspronggedrag en daarom hebben wij na de eerste cursus gehoorzaamheid een vervolgcursus, waar de groei naar volwassenheid van de hond volop aan bod komt!

Bovendien is het verstandig door te gaan met het volgen van de training als u een tweede hond krijgt, als u verhuist of als er kinderen in het gezin komen. Hebt u een kind van een jaar of tien en wilt u die aanleren om met uw hond te trainen dan hebben we daar een speciale cursus kind en hond voor.

 

Uiteindelijk luistert uw hond zo goed naar u dat u hem los mee kunt nemen naar de winkel (als dat zou mogen) en hem daar aflegt terwijl u rustig boodschappen gaat doen. Uw hond zal niet reageren op kinderen, scooters, niet op voer dat iemand anders hem aanbiedt en zal niet weglopen.

Hogeschool gehoorzaamheid noemen wij dat, ofwel gehoorzaamheid voor professionals.

 

Alles wat u uw hond aanleert in de beginfase zal hij een hondenleven lang onthouden. Ons advies is om nu heel veel tijd in de opvoeding van uw hond te steken zodat u daar later veel plezier van kunt hebben. Het is ook niet makkelijk om uw hond goed op te voeden, u hebt er veel geduld en doorzettingsvermogen voor nodig. Wij helpen u daarmee, geven u advies en beantwoorden uw vragen.

 

Alle gehoorzaamheidscursussen worden afgesloten met een examen.

 

Naam cursus

gehoorzaamheid beginners (I) Basisschool

Start datum

Zie jaarplanning

Duur van de cursus

13 weken

Voor welke baas?

Bazen die hun hond elementaire gehoorzaamheid willen aanleren

Voor welke hond?

Alle honden van minimaal 6 maanden oud

Doel van de cursus

Aanleren van elementaire commando’s: hier, zit, af, volg

Benodigdheden             

riem, halsband of slipketting, speeltje

 

 

Naam cursus

gehoorzaamheid gevorderden (II) Voortgezet onderwijs

Start datum

Zie jaarplanning

Duur van de cursus

13 weken

Voor welke baas?

Bazen die hun hond nog gehoorzamer willen maken

Voor welke hond?

Honden met diploma gehoorzaamheid I

Doel van de cursus

Aanleren van commando’s: hier, zit, af, volg aan de lange lijn

Benodigdheden             

riem, halsband of slipketting, lange lijn (10 mtr), speeltje

 

 

Naam cursus

gehoorzaamheid professionals (III) Hogeschool

Start datum

Zie jaarplanning

Duur van de cursus

13 weken

Voor welke baas?

Bazen die hun hond stabiel gehoorzaam willen maken

Voor welke hond?

Honden met diploma gehoorzaamheid II

Doel van de cursus

Aanleren van los volgen, volgen aan de fiets en afblijven bij tijdelijke afwezigheid van de baas

Benodigdheden             

riem, halsband of slipketting, speeltje

2017 GHSV Harderwijk