Cor Willemsen

In augustus 2010 kwam Luna een witte herder puppy in ons leven, Mijn zwager Wilbert had een reu en wij een teefje uit het zelfde nest.
We hadden al meteen besloten dat we gezamenlijk op puppy cursus zouden gaan. Mijn zwager kende GHSV al van hun reputatie en ondanks dat het niet om de hoek was (ik woon zelf in zeewolde) heb ik besloten om  bij de GHSV op cursus te gaan. Hun visie over trainen van honden stond ons erg aan, hun motto is kort samengevat: "Behandel een Hond honds" en dit is zeker niet negatief bedoelt maar heel letterlijk. Er zijn hondenscholen die menen dat honden trainen enkel gepaard gaat met belonen. Bij de GHSV gaan ze uit van het natuurlijke gedrag en de opvoeding zoals honden die in een roedel (hun natuurlijke omgeving) ervaren. Van jongs af aan heel veel belonen maar zeker ook corrigerend optreden bij ongewenst gedrag zoals dat ook in een roedel door de roedel leider zou gebeuren.

Na de nodige inenting bewijzen (eerder werden we niet op het GHSV terrein toegelaten, de gezondheid van de honden staat voorop) schreven we ons in september in voor de puppy cursus. Nou ik was wel benieuwd hoe ze van Luna een gehoorzame hond zouden gaan maken... wist ik veel dat niet luna maar ik degene zou zijn die getraind zou worden.
Ik had nooit kunnen bedenken hoeveel ik tijdens de puppy cursus van en door haar zou leren over mezelf.
Ja het lijkt een type foutje maar het is toch echt zo. Ik heb met de hulp van de instructeurs heel veel over honden geleerd en hoe IK me moet gedragen zodat mijn hond het gewenste gedrag gaat vertonen.  Net als Cesar Milan (de dog whisperer op National Geographic) onderrichten de instructeurs van de GHSV de eigenaren met kennis over hoe met hun hond om te gaan.
Een hond kan zich niet als mens gedragen dus moeten wij mensen ons honds gedragen (en honds gedrag is een stuk eerlijker dan menselijk gedrag.

Het was elke keer leerzaam maar vooral ook heel erg leuk op de puppy cursus.
Onze instructeur kon ons echt enthousiast maken om onze puppy's bij elke goed uitgevoerde opdracht uitbundig te belonen.  Met veel informatieve verhalen en anekdotes kregen we een steeds groter inzicht in de ontwikkeling van onze honden. De Koffie pauze was het uitgelezen moment om onze eigen ervaringen, vragen en ook problemen aan onze instructeur voor te leggen. Zo had ik zelf met Luna het probleem dat ze uit angst erg veel blafte naar andere honden maar ook kinderen, hier maakte we ons erg zorgen om. Met hun (lijkt wel onbegrensde) kennis over de ras specifieke eigenschappen hebben ze me heel goed kunnen helpen. Als het nodig is worden eigenaren met specifieke vragen en/of problemen buiten de les om geholpen dit gedrag te herkennen voor wat het is en hoe er mee om te gaan.

Na 4 maanden was Luna met 5 maanden geen puppy meer en klaar om een stapje verder te gaan. We deden het puppy examen (of was het misschien ik die examen deed over hoe ik mij met met Luna moest gedragen ?)  We zijn verder gegaan met GH1 (Gehoorzame-Hond 1), want het was me wel duidelijk dat je na de puppy cursus niet klaar bent. Ook honden hebben een pubertijd met bijbehorend gedrag en daar kan ik wel wat professionele hulp bij gebruiken.

Kenmerkend voor het belang van de puppy cursus voor de ontwikkeling van Luna tot de hond die zij nu is, vind ik wel de opmerking die de Dierenartsen praktijk maakte tijdens een van onze periodieke bezoekjes bij hun; Zij merkte op dat  heel veel witte herders die zij zien vaak erg timide of zelfs angstig zijn, het viel hun op dat Luna daarentegen zo enthousiast, vrolijk, zelfverzekerd en tegelijkertijd ook erg gehoorzaam was. Om Cesar Milan nog eens aan te halen " een evenwichtige hond". dit zou denk ik niet mogelijk zijn geweest zonder de adviezen en hulp op de training. Als hondenliefhebber en baasje dank ik, ook namens Luna, alle vrijwillige Instructeurs dan ook voor hun (letterlijk) onbetaalbare hulp.

Witte Herder Luna en baasje Cor Willemsen.

Ga terug
2018 GHSV Harderwijk